(video) Socialiștii corupți și incompetenți care administrează țara

Radu Marian
7 min readMar 3, 2021

--

De 2 luni, Partidul Socialiștilor insistă că nu mai este la guvernare. Deși l-au retras pe Chicu și câțiva miniștri, marea majoritate a șefilor numiți de PSRM în instituții publice, întreprinderi de stat și ministere, au rămas în funcție. Să fie clar, Partidul Socialiștilor, acum ajutat de Șor, încă guvernează această țară, și o guvernează în mod dezastruos.

Astăzi vreau să vă dau câteva exemple de oameni puși în funcție de PSRM, care s-au remarcat prin incompetență și implicare în acte de corupție. Video aici.

1. Ghenadie Țepordei- Agenția Proprietăți Publice

Agenția Proprietăți Publice (APP) este una din cele mai importante instituții de stat, care administrează active în valoare de 30 miliarde lei sau aproape 15% din PIB. Cu toate acestea, șeful acestei instituții, Ghenadie Țepordei, nu are niciun fel de experiență managerială și nu a condus niciodată vreo organizație până a ajunge șef la Agenția Proprietăți Publice. Unicul său merit a fost faptul că a reprezintă interesele familiei lui Igor Dodon în calitate de avocat.

Țepordei, împreună cu directorii săi adjuncți (pe care i-a angajat fără concurs), au acaparat controlul asupra întreprinderilor de stat în interes propriu.

Aceștia subminează sistematic această instituție. De exemplu, printr-o decizie recentă promovată prin Hotărâre de Guvern (pagina 8), Ghenadie Țepordei a lichidat două direcții cheie din APP care au sarcina să monitorizeze eficiența întreprinderilor de stat și să prevină actele de corupție:

  • Direcția Securitate economică și gestiunea riscurilor
  • Direcția monitorizare a patrimoniului public

Motivul lichidării acestor direcții este simplu, de a ascunde ilegalitățile care se comit.

De asemenea, Țepordei promovează în funcție oameni cu reputație suspectă. Șefa direcției relații funciare și bunuri imobile — Chilaru Natalia, este figurant într-o cauză penală pe fapta abuzului de serviciu, iar șeful direcției planificare, analiză și evaluare — Serghei Mardari, este la fel, figurant în cauza penală, dosarul „Giuvaer”, pornită pe faptul abuzului în serviciu, soldat cu urmări grave ale intereselor publice și a falsului în acte.

Acești doi oameni au fost suspendați în funcție de către Guvernul Sandu, însă au fost repuși de către Guvernul Chicu- Dodon.

2. Adrian Onceanu — directorul Calea Ferată din Moldova

Adrian Onceanu este coleg de facultate și cumătru cu Igor Dodon. Desigur, problemele de la CFM sunt vechi, dar sub conducerea actuală, lucrurile au degradat în continuare.

De exemplu, în anul 2020, conform unor surse din interior, întreprinderea a pierdut 30 milioane de lei doar din furtul de motorină, pus la cale de o rețea infracțională. Onceanu a primit toate materialele și dovezile, dar nu a întreprins absolut nimic.

Extras dintr-un document recepționat de conducerea CFM la 18.11.2020

La indicația șefilor de la securitatea internă CFM, programul de monitorizare a consumului real de motorină a fost dezactivat pentru că era un obstacol în realizarea schemelor. Șeful securității interne este Aurel Berdilo, soțul celebrei judecătoare care a anulat alegerile din Chișinău din 2018, iar vicedirectorul securității interne este nimeni altul decât Serghei Dodon, nepotul lui Igor Dodon.

Din cauza neregulilor depistate și fraudelor, în februarie anul acesta, Banca Europeană a suspendat intenția de acordare a unui credit de câteva zeci de milioane de euro Căii Ferate.

Am intrat în posesia mai multor materiale cu privire la fraudele de la Calea Ferată, pe care le vom publica în curând.

3. Vitalii Zaharia, administrator interimar Poșta Moldovei

Vitalie Zaharia este prieten de familie al lui Igor Dodon. În prezent, în timp ce acesta este administrator interimar, Poșta Moldovei este în prag de faliment, înregistrând pierderi financiare de 35 milioane de lei în primele 9 luni ale anului 2020. O astfel de situație critică nu a fost înregistrată pe parcursul ultimilor 10 ani.

Aceste pierderi se datorează inclusiv achizițiilor ineficiente. În iunie-iulie 2020, Poșta Moldovei a trimis o solicitare de achiziții către APP de 45 de milioane de lei, fără să argumenteze în niciun fel calculele și justificarea acestora (foto mai jos). De exemplu, în lista de „cumpărături” se găsește și „achiziționarea lucrărilor de reparație capitală”, în valoare de 6.2 milioane lei pentru 9 oficii poștale sătești, adică aproape 700.000 lei per oficiu — o sumă mult prea exagerată.

Extras din lista achizțiilor, bunurilor la Poșta Moldovei

O firmă de-a sa — „Toplider SRL”, a câștigat între 2012 și până în 2018, 90 de contracte cu statul, în mărime de circa 42,5 de milioane de lei. Totodată, în 2016–2017, a „uitat” să indice în declarația de avere casa, mașina și un lot de 12 ari*. De asemenea, acesta a ascuns în declarația de avere veniturile companiei înregistrată pe numele soției sale, Iuliana Zaharia.

Cel mai recent scandal în care a fost implicat Zaharia a fost legat de mărturiile directorului oficiului poștal Bălți, care a declarat că acest oficiu s-ar fi transformat în filiala de partid a PSRM-ului în timpul alegerilor prezidențiale.

*Notă: în video, am spus că Vitalie Zaharia ar fi uitat să declare 200.000 lei salariu înre 2016–2017 . E o greșeală. De fapt, a declarat doar acest salariu, nu și alte active pe care le deține.

4. Veaceslav Frunze — administratorul Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian (MOLDATSA)

MOLDATSA este una din cele mai râvnite întreprinderi de stat din Moldova, care oferă salarii enorme. Șeful acesteia, Veaceslav Frunze având un salariu de aproape 100.000 lei pe lună.

Veaceslav Frunze se află în funcția de administrator interimar Moldatsa din 2018 și este cel care a dezvoltat tradiția de a aduce în întreprindere oameni din motive exclusiv politice. O dată cu învestirea Guvernului Chicu, a trecut sub influența PSRM-ului.

S-a remarcat prin cheltuieli astronomice și nejustificate la întreprindere. De exemplu, a construit acest gard modest de 100 de metri pentru care a cheltuit, atenție — 1.8 milioane de lei, adică 1000 USD/metru. Firma care a construit acest gard — Magda SRL, este aceeași firmă implicată în reparația memorialului „eternitate” din 2020.

Extras din factura fiscală de achiziționare a lucrărilor de executare a gardului
Imagini cu gardul de 1000$/metru

În plus, în timp ce salariile pentru majoritatea angajaților din întreprindere s-au micșorat, domnul Frunze, împreună cu alți șefi, și-au acordat premii și adaosuri pentru „gestionarea cu succes a pandemiei”, chiar dacă în întreprindere s-au înregistrat multe cazuri de covid, și chiar decese. Lăcomia n-are margini.

5. Serghei Gramma — director general Furnizarea Energiei Eletronice Nord (FEE-or)

Consilier municipal PSRM în Bălți.

A ajuns în funcție în urma unui concurs mimat în iunie-iulie 2020. Pentru ca domnul Gramma să întrunească condițiile de participare la concurs, Consiliul societății a modificat regulamentul, astfel încât una din condițiile-cheie, care prevedea faptul că potențialul candidat trebuie să posede o experiență de cel puțin 3 ani în domeniul administrării afacerilor, a fost eliminată. Gramma primește un salariu net lunar, atenție , de 46.000 lei!

6. Pavel Perju — administrator ÎS Fabrica de Sticlă din Chișinău

Pavel Perju este fratele ministrului Agriculturii Ion Perju. Acesta a câștigat concursul mimat pentru ocuparea funcției de administrator al întreprinderii, desfășurat la 20 ianuarie curent

Până la câștigarea concursului, Perju a activat în calitate de administrator interimar al acestei întreprinderi, perioadă în care au fost dublate neîntemeiat cheltuielile fabricii, în special la procurarea materiei prime, acestea fiind procurate la prețuri exagerate.

7. Veaceslav Potop — administrator interimar Administrația de Stat a Drumurilor

Numit în funcție în aprilie 2020 de către șeful APP. Este persoană controversată, implicată în mai multe scheme criminale în perioada în care activa la Agenția de Supraveghere Tehnică, în calitate de director adjunct. Iar în vara anului 2019, Potop a fost arestat într-un dosar de corupție.

Conform informațiilor disponibile, Potop, folosind în interes personal funcția deținută, în complicitate cu funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice și angajați ai unei întreprinderi, fondată de către soția acestuia, au favorizat procesul de recepționare ilegală a lucrărilor cadastrale pentru construcții neautorizate sau construite cu abateri.

Lista poate continua la nesfârșit, cu oameni loiali PSRM, sau șefi de pe timpul lui Plahotniuc, readuși în funcție: De exemplu:

  • Serghei Pușcuță — actualul șef al Fiscului. Fostul ministru al Finanțelor în perioada guvenului Chicu, n-a plecat nicio secundă de la guvernare.
  • Denis Șova — director general la Cricova — consilier local PSRM în Cricova. Acesta ar fi fost implicat în scheme frauduloase în perioada în care a fost director la centrul de business și turism Cricova-Vin
  • Vladislav Zara — șeful ASP, omul promovat în trecut de Plahotiuc, aflat acum sub influența lui Dodon și PSRM . Mândru posesor al unui automobil proaspăt achiziționat anul acesta– BMW X7 hibrid de peste 100.000 euro. De unde are bani? Nu e clar.
  • Dumitru Cojocaru, șef la Moldsilva. Am mai vorbit despre el — cel care tolerează tăierile ilegale din pădurile din Moldova și menține în funcții înalte la Moldsilva condamnați penali. El însuși a fost dat afară în trecut pentru implicarea în tăieri ilicite în proporții deosebit de mari și a fost repus în funcție de Guvernul Chicu.

În următoarele zile, mă voi adresa Procuraturii, Curții de Conturi, Inspecției Financiare și altor instituții, voi chema la audieri în Comisia Parlamentară Finanțe Publice, pentru a investiga aceste fapte. Însă sunt slabe șanse că instituțiile de drept, în situația actuală, vor avea curajul să facă dreptate. Unica metodă de a curăța rapid aceste instituții este să avem un Parlament curat, care să ofere o guvernare puternică și stabilă care să lupte cu corupția.

Sper că acum e clar de ce Dodon nu vrea anticipate. La fel ca și Plahotniuc, Dodon și PSRM se țin disperat de putere. Ei nu vor anticipate pentru că vor să-și mențină oamenii corupți în funcții. Ei nu vor anticipate pentru că vor să-și continue schemele. Ei nu vor anticipate pentru că știu că asta le va aduce sfârșitul politic, iar pentru unii — asta înseamnă pușcăria.

Noi vom continua să demascăm corupția și schemele din organele statului. Vom reveni în curând cu alte informații. Pe curând.

--

--

Radu Marian

Member of the Parliament in the Republic of Moldova | Party of Action and Solidarity | Fascinated by Public Policy, Economics and International Development.