(video) Cum au fost valorificați banii din finanțarea externă?

Radu Marian
6 min readJul 13, 2024

--

Republica Moldova a primit suport politic, dar și financiar extern fără precedent de când a venit PAS la guvernare. Mai mulți oameni ne-au întrebat cum au fost folosiți banii din sursele externe și prin acest material vrem să oferim câteva detalii pe înțelesul tuturor. Deși informațiile cu referire la modul în care sunt cheltuite fondurile externe sunt disponibile publicului în rapoartele instituțiilor cum ar fi Ministerul Finanțelor și Curtea de Conturi, este important ca acestea sa fie comunicate într-un mod mai accesibil.

În perioada 2021–2023, în Republica Moldova au fost utilizați în administrarea statului fonduri externe în valoare de 2.98 miliarde dolari SUA, ceea ce reprezintă la cursul valutar de azi 53.7 miliarde lei, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor. Ca să punem în context această sumă, această reprezintă 18% din toate cheltuielile bugetare în aceeași perioadă.

Captură video. Sursă aici

Datorită credibilității externe și reformelor pentru integrarea europeană, guvernul PAS a reușit să atragă mult mai multe fonduri externe decât guvernele precedente. În 3 ani ai guvernării actuale, suma finanțărilor externe valorificate fost de aproape 8 ori mai mare decât în timpul a 8 ani de guvernare comunistă, și de 4 ori mai mare decât pe timpul guvernării PD (2016–2018). Granturile — adică finanțarea nerambursabilă, s-au cifrat la 11.4 miliarde în timpul guvernării PAS– ceea ce e de câteva ori mai mult decât pe timpul guvernării comuniste, mult mai îndelungate, sau pe timpul guvernării PD. Datele cu privire la finanțările externe din acești ani au fost obținute din hotărârile și rapoartele Curții de Conturi.

Cele mai mari surse de finanțare externă rămân Uniunea Europeană, împreună cu țările UE, instituții financiare europene ca BERD, BEI, precum si Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, SUA, Japonia. Dacă e să ne referim la UE, cele mai multe fonduri europene au venit în țară anume în perioada 2021–2023–73% din toți banii debursați în ultimii 11 ani au venit anume din 2021 încoace.

Cum s-au cheltuit acești bani?

Această sumă poate fi împărțită în două mari categorii: suport bugetar, pentru care au mers 67% din toată suma (35.5 miliarde) și proiecte investiționale — 33% (17.5 miliarde).

Ce înseamnă suport bugetar? Înseamnă că acești bani, 35.5 miliarde, merg împreună cu restul bugetului național și sunt alocați pentru toate necesitățile: plata salariilor, pensiilor, construcția drumurilor, spitalelor, școlilor grădinițelor. De exemplu, suportul extern a fost crucial în acoperirea cheltuielilor compensațiilor pentru facturile la energie în timpul crizei energetice cauzate de șantajul Gazprom. În sezonul de încălzire 2022–2023, majoritatea bugetului pentru compensații în facturi a fost acoperit din banii oferiți de partenerii externi.

Ce înseamnă fonduri externe alocate pentru proiecte investiționale? Aceste fonduri sunt alocate doar pentru anumite proiecte concrete. Între 2021 și 2024, conform datelor disponibile publicului pe site-ul amp.gov.md (platforma de management a asistenței externe) au fost debursate fonduri pentru 196 proiecte concrete de finanțare din toate domeniile — de la social, până la infrastructură.

Captură ecran amp.gov.md

Ofer mai jos câteva exemple de proiecte concrete finanțate din bani europeni:

  • În 2023 au fost valorificați peste 1.1 miliarde lei din fonduri externe pentru reabilitarea drumurilor naționale, din exemplele de drumuri date în exploatare în ultimele 12 luni se numără o porțiune de 40 km din traseul M3 Chișinău-Comrat Giurgiuleși-frontiera cu România, sau drumul regional dintre Trifești și Peciște cu o lungime de 36.6 kilometri. Trebuie să menționez că de când suntem la guvernare, numărul de kilometri de drumuri naționale reparate sau construite a fost de 700 km, de câteva ori mai mult decât în perioadele similare precedente.
traseful M3 Chișinău-Comrat
Drumul regionale de 36.6 kilometri, Țînțăreni, Chiștelnița, Scorţeni, Meşeni, Ignăţei, Peciște, Pripiceni, Trifești (r. Rezina și Telenești).
  • Au fost alocați 157 milioane lei pentru proiectul de aprovizionare cu apă în zona Moldovei centrale, de care vor beneficia 170 mii de cetățeni din raioanele centrale.
  • S-au alocat 123 milioane lei pentru un proiect de modernizare a tehnicii agricole
  • 110 milioane lei de la UE, care au mers ca suport pentru agenții economici.
  • Tot UE a alocat 1.5 miliarde lei în ultimii 2 ani pentru modernizarea a 10 spitale. În total, ultimii 3 ani, au fost investiți 3 miliarde lei în modernizarea instituțiilor medicale
Secția Terapie Intensivă Septică, Spitalul Clinic Republican, reparat cu suportul financiar al Băncii Mondiale

Pe site-ul https://gov.md/ro/guvernul-construieste sunt afișate toate proiectele de infrastructură, peste 1000 la număr, realizate de guvernul PAS de când e la guvernare, multe din ele din finanțare externă.

Îndatorare

Unii vor spune că guvernarea îndatorează prea mult țara. În realitate, așa cum am mai zis anterior, datoria de stat a Republicii Moldova se află la un nivel NORMAL comparativ cu țările din regiune. Conform experților, cea mai eficientă metoda de evalua datoria unei țări este să o raportezi la Produsul Intern Brut — PIB. Raportată la PIB, datoria publică a țării noastre este de 34.8%. Spre comparație, conform datelor biroului european de statistică ,datoria publică raportată la PIB este de 48% în România, în Germania 65%, media la nivel de Uniunea Europeană e la nivel de 83%, iar în Italia, datoria de stat ajunge la 142% din PIB. Mai multe explicații cu privire la datoria publică a țării noastre puteți găsi aici.

Elaborat de autor în baza datelor Eurostat și Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova

Concluzie

În pofida minciunilor spuse de propagandiștii pro-Kremlin, banii din afară se folosesc în beneficiul cetățenilor. Asta o arată datele pe care le-am descris mai devreme și asta se vede cu ochiul liber — drumurile și școlile care se repară, cele peste 1100 de proiecte realizate de guvernarea actuală, inclusiv proiectele din Satul European, dar și suportul social pe care l-am oferit oamenilor în ultimii ani, prin compensații și pensii majorate. Mai mult decât atât, contrar celor afirmate de unii, informația despre proiectele concrete finanțate din bani externi este disponibilă publicului, pe site-ul Ministerului Finanțelor, în rapoartele Curții de Conturi, cât și pe portalul amp.gov.md.

Trebuie să înțelegem cu toții că fără finanțare externă va fi greu să ne dezvoltăm rapid și să ajungem să trăim după standardele Uniunii Europene. Suntem o țară mică, fără resurse naturale, cum ar fi petrol, gaze naturale, pe care să le vindem altor state. Vă dau doar un exemplu, ca noi să reparăm toate drumurile din țară doar din fonduri interne, nouă ne-ar trebui 50 ani — nu cred că cineva are timp să aștepte 50 de ani ca să se bucure de drumuri europene. România, care astăzi ca dezvoltare a depășit deja Portugalia, a beneficiat din momentul aderării la Uniunea Europeană de 90 miliarde de euro sub formă de grant, echivalentul a 16 bugete naționale anuale ale Republicii Moldova. Și efectele se văd, în două decenii, numărul de kilometri de autostradă construiți s-a majorat de zece ori — de la 113 km la începutul mileniului, la peste 1000 km acum. Astfel de proiecte majore de infrastructură nu pot fi făcute fără suport extern.

Asta nu înseamnă că trebuie să fim dependenți întotdeauna de granturi și credite externe, dar noi trebuie să folosim acum aceste resurse ca să ne dezvoltăm și să devenim în viitor mai autonomi. Așa cum un copil mai mic trebuie ajutat ca să crească mare și independent, așa e și cu țara noastră mică. Trebuie să folosim acest suport acum ca sa fim mai puternici în viitor.

--

--

Radu Marian
Radu Marian

Written by Radu Marian

Member of the Parliament in the Republic of Moldova | Party of Action and Solidarity | Fascinated by Public Policy, Economics and International Development.

No responses yet