Un guvern oligarhic va condamna Republica Moldova la sărăcie

Radu Marian
5 min readMar 6, 2019

--

Foto: agora.md

Zilele astea reprezentanții Partidul Democrat au început să trâmbițeze ideea că o alianță între ACUM și PD este „necesară pentru a îndeplini angajamentele față de cetățeni și pentru a le oferi un trai mai bun”.

Ceea ce nu vor și nu pot să înțeleagă „democrații” este că angajamentele ACUM ce țin de creșterea veniturilor, educație, sănătate și integrare europeană, dar și programul nostru electoral, sunt imposibil de realizat în condițiile unui stat oligarhic, în care statul de drept este practic inexistent și corupția este sistemică (conform Indexului Independenței Justiției, suntem pe locul 105 din 109 — lângă țări ca Bolivia, Venezuela sau Burkina Faso[1]). Este clar că nu avem cum să facem alianță cu cei responsabili de acest colaps al justiției. A intra în alianță cu PD și sateliții săi înseamnă de fapt a intra în alianță cu cel mai mare obstacol pentru prosperitatea cetățenilor Republici Moldova. A intra în alianță cu PD nu înseamnă nimic altceva decât perpetuarea statului de cea mai săracă țară din Europa.

Partidul Democrat și Vlad Plahotniuc nu vor și nu pot să înțeleagă legătura directă dintre stat de drept și nivelul de trai al oamenilor. Îmi face plăcere să le explic legătura. Orice țară prosperă din lume, orice economie avansată cu PIB per capita mai mare de 20.000 USD și orice democrație care respectă libertățile fundamentale ale omului, se bucură de un stat de drept puternic și un nivel de corupție extrem de jos.

Atunci când statul de drept este la pământ, nu poate fi vorba de creștere economică durabilă, iar „creștere durabilă” pentru Moldova, o țară cu un PIB per capita la nivelul Sudanului, înseamnă cel puțin 7% anual. Faptul că guvernarea PD se cu o creștere economică de 4%, într-o conjunctură economică globală foarte favorabilă, e ca și cum te-ai lăuda că ai lua nota 6 la examen.

Câteva amănunte mai „tehnice” despre legătura dintre stat de drept și viață mai bună pentru oameni

Existența statului de drept este ceea ce diferențiază un țară cu adevărat prosperă de una săracă. Cei onești care lucrează din greu rămân săraci, iar cei care fură miliarde ne conduc și se plimbă liber. Din această cauză, oamenii încetează să mai creadă în instituții, în legi și în ei înșine. Succesul prin eforturile proprii devină mai puțin probabil decât succesul prin manipulare și corupție. În rezultat, se diminuează tot mai mult sentimentul de coeziune națională și încredere reciprocă, fără de care orice grup de persoane, firmă, organizație, instituție de stat, țară, nu poate progresa. Și pentru că nu există încredere în stat, taxele nu se plătesc, iar fără taxe, statul nu mai poate oferi protecție cetățenilor, educație bună copiilor, sănătate sau drumuri bune.

„Desenez” mai jos, în special pentru Partidul Democrat, o schiță plictisitoare care să explice legătura dintre justiție corectă și standarde de viață mai înalte (schița abordează doar beneficiile ce țin de mărirea a veniturilor bugetare și nu abordează alte schimbări pozitive ce țin de valori, mentalitate, sau întărirea coeziunii naționale).

Dacă cineva s-a speriat de schiță, puteți să o ignorați și să treceți direct la paragraful explicativ de mai jos, sau să vizionați acest video 😊

Justiția corectă înseamnă stabilitate pentru oamenii de afaceri locali și companii (inclusiv străine), care investesc mai mult, angajează mai mulți oameni și îi plătesc mai bine. În același timp, justiția corectă determină cetățenii și antreprenorii să aibă mai multă încredere în stat, ceea ce rezultă în mai multe impozite plătite de aceștia. Din aceste impozite, statul are mai multe resurse să asigure servicii de calitate în toate domeniile: educație, medicină, asistență socială, infrastructură, dar și să ofere salarii mai mari funcționarilor publici. De aici rezultă instituții de stat mai competente, profesori mai bine plătiți, copii mai bine educați și mai pregătiți pentru realitățile economice, oameni mai sănătoși și multe alte beneficii. Orice economist sau expert în politici publice respectabil o să confirme legătura dintre stat de drept și prosperitate, la fel cum o să confirme și zecile de studii ale cercetătorilor din toată lumea[2].

Ofer doar un exemplu — am făcut un mic exercițiu de imaginație alături de un prieten și am calculat care ar fi fost salariul mediu pe economie în 2018, dacă, începând cu 2005, nivelul corupției din Moldova era micșorat cu 50% față nivelul real. Astfel, am obținut un salariu mediu de 10.600 lei pe lună în 2018, în comparație cu 6.900 lei nivelul actual — însă aceasta este cea mai conservativă estimare, care se referă strict la indicatorul controlului asupra corupției (aș acum este definit de Banca Mondială) și nu ia în calcul alte beneficii substanțiale pe care le-ar aduce eradicarea corupție mari, cum ar fi — eficiența mai mare a actului guvernamental, funcționari publici mai competenți, politice economice și publice mai bune, sistem de educație mai calitativ etc.

Greșeala” fatală a politicienilor de ieri și de astăzi din Republicii Moldova este că au crezut că pot aduce un trai mai bun oamenilor fără să lupte cu corupția la nivel înalt și fără să construiască un stat de drept. Blocul ACUM și noua generație de politicieni nu vor comite aceeași greșeală. Noi nu vom tolera menținerea la putere a unor indivizi care, prin acțiunile lor, au compromis dezvoltarea social-economică a Republici Moldova. Altfel spus, oferta de guvernare a Partidului Democrat nu este nimic altceva decât menținerea Republicii Moldova lângă Sudan, Burkina Faso și Venezuela în clasamentele mondiale ce țin de PIB per capita sau independența justiției, și să stăm cât mai departe de lumea cu adevărat civilizată.

Noi avem alte planuri. Blocul ACUM va anunța în curând un pachet de inițiative legislative-cheie care ar permite eliberarea Republici Moldova din captivitate și oligarhie și care ar face primii pași spre construirea unui stat de drept. Modul în care ceilalți deputați vor vota aceste legi va arăta dacă într-adevăr le pasă de viitorul acestei țări.

Lupta pentru dreptate și viață bună începe ACUM!

[1] https://integrity-index.org/?yr=2017

[2] https://scholar.google.com/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&q=connection+between+rule+of+law+and+prosperity&btnG=

[3] https://tcdata360.worldbank.org/indicators/hc153e067?country=BRA&indicator=364&viz=line_chart&years=1996,2017

--

--

Radu Marian
Radu Marian

Written by Radu Marian

Member of the Parliament in the Republic of Moldova | Party of Action and Solidarity | Fascinated by Public Policy, Economics and International Development.

No responses yet