Raportul de 100 zile a guvernului: vindecarea abia începe

Radu Marian
7 min readSep 25, 2019

--

Guvernul a publicat ieri raportul său de activitate din primele 100 de zile. Un act de transparență, un raport despre povestea unei țări care iese din captivitate.Vreau să nu uitați că guvernul a fost sabotat chiar din momentul în care am preluat guvernul. Guvernul Filip a intrat în istorie ca unicul guvern care a refuzat să plece de la putere legal. Am avut instituții blocate de cetățeni dubioși, am avut lumina stinsă la parlament și funcționari șantajați și speriați de Partidul Democrat să nu ne ajute și să nu vină la lucru. Nu a fost o tentativă a uzurpării puterii de stat ci o uzurpare efectivă, timp de 7 zile a puterii de stat, pentru că în Moldova falși miniștri își spuneau miniștri și semnau documente, un fals prim-ministru își spunea prim-ministru și organiza ședințe a unui guvern uzurpator.

Întregul raport poate fi găsit aici; sunt aproape 200 de acțiuni enumera, însă încerc să ușurez munca cititorilor și să evidențiez câte 1–2 acțiuni din cele 10 domenii reflectate:

  1. Combaterea corupției
    • Au fost identificate scheme și nereguli majore la mai multe întreprinderi de stat și pregătite dosarele pentru Procuratură și alte organe de drept.
    • S-a început demontarea monopolului Metalferos, a monopolului la exportul de nuci, divizarea infrastructurii feroviare.

2. Reforma justiției
• A fost elaborat și promovat în Parlament proiectul de modificare a Legii Procuraturii, astfel încât să creăm condiții pentru alegerea unui Procuror General independent, profesionist și integru. La 21 septembrie 2019 aceste amendamente au intrat în vigoare.
• A fost elaborat și publicat spre consultări proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii. Acest proiect presupune reducerea numărului de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), modificarea competențelor acesteia, evaluarea tuturor judecătorilor CSJ, dar și a celor în funcții-cheie din alte instanțe, a procurorilor anticorupție și procurorilor-șefi și șef-adjuncți din celelalte structuri ale procuraturii. Această inițiativă are drept scop resuscitarea și eficientizarea activității CSJ și a tuturor instanțelor de judecată și procuraturilor din țară, care până în prezent au dat dovadă de indiferență față de fraude, delapidări din fonduri publice și încălcări flagrante ale drepturilor omului, iar, în multe cazuri, chiar au contribuit la aceste abuzuri. Același proiect prevede extinderea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de la 12 la 15, pentru a oferi mai multă credibilitate acestui organ.

3. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor

  • Le-am redat oamenilor libertatea, inclusiv libertatea de opțiune politică și Am eliminat practicile nocive și antidemocratice de hărțuire de către instituțiile statului a criticilor guvernării și a oamenilor de afaceri care refuzau să plătească dijmă regimului oligarhic
  • S-au oprit interceptările telefonice și ambientale la comandă politică. Am desființat direcția 5 din subordinea MAI, care funcționa ca o veritabilă structură de poliție politică, activitățile ilegale ale căreia au continuat și în perioada 8–14 iunie, împotriva membrilor Guvernului legitim.

4. Crearea condițiilor pentru creștere economică

•A fost creată o comisie interministerială pentru eliminarea efectului de monopol la exportul de nuci și produse derivate din nuci (80% din cantitatea exportată era efectuată de doar 3 companii în 2018, în comparație cu 10 companii în 2017). Au fost excluse verificările abuzive legate de suspiciuni de contrabandă, lucru care a sporit numărul exportatorilor

5. Dezvoltare economică

  • A fost semnat cu Banca Mondială contractul de lucrări de îmbunătățire a mai multor drumuri, inclusiv reabilitarea sectorului de drum R6 Chișinău — Orhei — Bălți, finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.
  • Au fost reluate discuțiile privind accelerarea construcţiei gazoductului Iași-Chișinău, cu respectarea termenilor de finalizare a gazoductului, astfel încât Moldova să poată beneficia de această sursă de gaze începând cu trimestrul II, 2020.
  • A fost semnat cu Banca Mondială un acord de finanțare în valoare de 61 mln Euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, și anume pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcănești-Chișinău.
  • S-a reușit lansarea 4 proiecte majore de infrastructură în valoare totală de 40,4 milioane EUR finanțate din programele de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene menite să (i) îmbunătățească schimbul de informații și dezvoltarea infrastructurii de comunicații la frontiera cu Romania, (ii) reabiliteze stațiile de poliție și să procurăm echipament specializat pentru structurile responsabile de prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere, (iii) îmbunătățirii infrastructurii de operare a serviciului SMURD, (iv) reabilitarea și dotarea birourilor vamale din zona de graniță româno-moldovenească de la Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni, Giurgiulești-Giurgiulești.

5. Stabilitatea macrofinanciară și reluarea finanțării la bugetul de stat

  • S-a reușit să menținem plata salariilor și pensiilor, în pofida găurii financiare de 4,5 miliarde de lei pe care am gasit-o la bugetul de stat, rezultată din înghețarea asistenței externe și a măsurilor populiste fără acoperire financiară ale guvernării precedente.
  • S-a reușit deblocarea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional și finalizarea a două evaluări concomitent, ceea ce ne-a permis nu doar să accesăm fonduri în valoare de 46,1 milioane de dolari SUA de la această instituție, ci și să deblocăm relațiile cu UE și alți parteneri și să creăm condiții pentru atragerea investițiilor în țară.
  • În total, de la venirea noastră la guvernare am deblocat asistență financiară în mărime de 1,4 miliarde de lei granturi și 2 miliarde de lei împrumut.
  • Au fost eliminate eliminat scutiri nejustificate cum ar fi cele la produsele petroliere comercializate în zonele de control vamal, scutirile pentru magazinele duty-free la intrarea în țară și pe tronsonul transnistrean, scutirile la impozitul pe venitul obținut sub formă de câștiguri din loterii și pariuri sportive, scutirile de TVA la mărfurile importate prin parteneriate public-private
  • De când am venit la guvernare am reușit să deblocăm finanțare în valoare de 3,2 miliarde de lei în total (1,2 miliarde lei grant și 2 miliarde împrumut).

6. Îmbunătățirea calității serviciilor publice

  • Au fost mărite plățile pentru munca de noapte a personalului medical și non-medical încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Din 1 octombrie 2019 plățile vor crește de câteva ori în comparație cu cele existente și se vor efectua în mărime fixă ajungând până la 1000 de lei brut pentru o tură, conform specialității și unității în care activează angajatul. Această schimbare vine să soluționeze insuficiența cadrelor medicale în turele de noapte, dar și creșterea motivației financiare, luând în considerare surmenajul personalului medical în orele de noapte dar și arderea profesională.
  • Au fost pregătite modificările legislative pentru majorarea de circa 3 ori a indemnizațiilor pentru absolvenții-medici (120 mii lei) și pentru cadrele cu studii medicale medii (96 mii lei) care merg să lucreze în sate și orașe mici.
  • Cu susținerea Guvernului României extindem serviciile de diagnostic medical pentru copii și zonele de Nord și Sud, prin procurarea echipamentelor medicale moderne: 2 RMN, 2 TC și 2 mamografe staționare la Bălți și Cahul și 1 RMN pentru copii la Institutul Mamei și Copilului.
  • S-a sprijinit elaborarea și aprobarea unei noi generații de documente curriculare pentru învățământul general (curriculum pentru gimnaziu și liceu, ediția 2019), inclusiv: 19 curricula disciplinare în învățământul gimnazial, 16 curricula disciplinare în învățământul liceal. Urmează acțiuni de monitorizare a implementării curriculumului, în baza cărora se vor opera îmbunătățiri, cu participarea cadrelor didactice și cu consultarea părinților. În același context, au fost desfășurate programe de formare pentru 115 formatori naționali și 2224 formatori locali, în cadrul programului de instruire pentru implementarea documentelor curriculare, ediția 2019, și pentru 70 de cadre de conducere, în implementarea noilor modele de plan-cadru pentru învățământul liceal.

7. Protecție socială și securitatea cetățenilor

  • A fost majorată indemnizația unică la nașterea copilului cu 1608 lei, astfel constituind din 1 iulie 2019 7911 lei.
  • Cu suportul Uniunii Europene am dat în exploatare trei sectoare de poliție renovate, în raioanele Basarabeasca, Dondușeni și Drochia, ceea ce va duce la eficientizarea muncii poliției și o apropiere mai mare de comunitate.
  • Au fost inaugurate patru noi posturi teritoriale de salvatori și pompieri („Bobeica” — Hîncești, „Mingir” — Hîncești, „Răzeni” — Ialoveni, „Colibași” — Cahul, Taraclia).

8. Securitatea națională

  • S-a restabilit securitatea Aeroportului Internațional Chișinău — în care poliția de frontieră devenise un fel de anexă privată a companiei controlate de Ilan Șor. Au avut loc măsuri de securizare a Aeroportului, în vederea prevenirii accesului neautorizat al persoanelor și bunurilor.

9. Transparență decizională și procesul participativ

  • Susținerea instituțiilor mass-media să-și facă meseria în interesul oamenilor: am redus prețul cu 50% la chiria pentru presă în clădirile guvernului, am redeschis platforma de acces a presei la informații publice și am elaborat un proiect de lege pentru a oferi acces gratuit presei la informația din registrele de stat.
  • Asigurarea transparenței referitoare la bugetul de stat. Toți cetățenii pot vedea cum se cheltuie banii publici pe site-ul: buget.mf.gov.md.

10. Scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională

  • Reluarea dialogului politic la nivel înalt, în special cu țările Uniunii Europene (dialog care fusese înghețat în ultimii ani ai fostei guvernări), readuce cetățenilor Republicii Moldova perspective noi de dezvoltare, atât economice, cât și sociale.
  • Realizarea vizite în capitalele cheie pentru asigurarea acestui sprijin internaţional (Paris, Washington, Berlin, București, Bruxelles). De asemenea, în cadrul vizitei de la Paris am avut și o discuţie cu reprezentanţii diplomatici ai statelor G7, lucru care a contribuit la luarea unei poziţii comune a acestor state privind recunoașterea noului guvern legitim de la Chișinău.

--

--

Radu Marian
Radu Marian

Written by Radu Marian

Member of the Parliament in the Republic of Moldova | Party of Action and Solidarity | Fascinated by Public Policy, Economics and International Development.

No responses yet