Pe timp de pandemie, oprirea știrilor false înseamnă salvarea vieților
În ultima perioadă, am observat cu toții în spațiul public multe minciuni periculoase despre COVID-19, vaccinare și 5G, minciuni la care au căzut pradă și instituții ca Mitropolia Moldovei. Aceste falsuri alimentează scepticismul oamenilor față de eforturile medicilor și cercetătorilor de a ne scăpa de această năpastă pe nume COVID-19! La fel, săptămâna trecută au fost publicate rezultatele unui sondaj efectuat de Watchdog.md care printre altele, arată că 38% din moldoveni cred în afirmația: „Covid-19 a fost creat de Bill Gates pentru a impune vaccinarea populației”.
În articolul de mai jos voi încerca să deconspir falsurile despre 3 subiecte: COVID-19, vaccinul și 5G. Probabil unii se întreabă de ce un deputat/politician trebuie să facă asta și nu un doctor sau un om de știință? Aș fi vrut sa stau deoparte, dar din păcate instituțiile statului și Academia de Științe nu se grăbesc deloc să depună eforturi ca să combată aceste teorii ale conspirației. Nemaivorbind de „oleacă medicul” ajuns președinte care are un comportament iresponsabil — mergând în case la bătrâni fără mască și făcând poze imediat după ce vizitează spitale de COVID-19 și punând sub risc sănătatea lor. Așa că am decis să utilizez platforma publică pe care o am în calitate de parlamentar și să promovez argumentele oamenilor de știință și ale medicilor, folosind informații publice accesate din surse de încredere. Am utilizat, printre altele, sursele Organizației Mondiale a Sănătății (WHO),Centrului American pentru Prevenirea Bolilor Infecțioase (CDC) și Universității Oxford prin intermediul minunatului site https://ourworldindata.org/.
Intuiesc că majoritatea celor care mă urmăresc sunt oameni informați care nu cred aceste teorii ale conspirației. Totuși, îndemnul meu este, dacă o să vă placă acest articol, să-l distribuiți rudelor și prietenilor care au intrat în capcana acestor fake-uri! În aceste vremuri, combaterea falsurilor poate însemna salvarea vieților omenești.
1. Este COVID-19 real?
SARS-CoV-2 este virusul care provoacă boala COVID-19. Este unul din cei 7 coronavirusuri cunoscute care infectează omul, 4 din ei sunt responsabili pentru banalele răceli, iar celelalte 3 pentru epidemii ca SARS, MERS și COVID-19. De asemenea, există alți sute de coronavirusuri care dăinuie în natură de milioane de ani în habitatul animalelor sălbatice. Unele din ele, cum a fost și acest SARS-CoV-2, au făcut „saltul” la om, din cauza faptului că oamenii invadează flagrant frontierele naturii sălbatice.
Cele mai recente statistici din Republica Moldova relevă peste 7000 de infectări și 250 de morți. Pentru cei care cred că virusul nu e real (sper că sunt puțini), pot doar să vă recomand să mergeți la cel mai apropiat spital, să vorbiți cu medicii care intubează bolnavii , să vorbiți cu oamenii care își îngroapă rudele decedate, ca să vedeți realitatea. Sau vorbiți cu prietenii/rudele din Italia, sau Spania, ca să vă spună cât de reale erau morgile pline cu cadavre.
Ok, Covid-19 e real! Însă nu e doar o simplă gripă?
Nu — și răspunsul îl puteți găsi în date și cifre. Să luăm rata mortalității (numărul deceselor comparativ cu numărul cazurilor) — la gripa sezonieră, aceasta este de 0.1% pe întreaga populație, în timp ce pentru COVID-19 este de 2.3% (statisticile variază între 1–3.4%). Deci rata de mortalitate la COVID-19 de peste 10 ori mai mare ca în cazul gripei (Imaginea 1).
O altă diferență este numărul mult mai mare de spitalizări necesare pentru COVID-19 față de gripă (Imaginea 2). Circa 19% din cei infectați cu Covid-19 necesită spitalizare, în timp ce doar 2% din cei infectați cu gripă ajung la spital. Asta înseamnă că presiunea pe sistemele de sănătate este enormă — chiar și în țări cu cel mai avansate sisteme de sănătate din lume, ca Italia, Spania, SUA — spitalele erau foarte aproape de colaps, cu oamenii tratați pe coridoarele instituțiilor medicale. Suprasolicitarea spitalelor înseamnă că cei care suferă de alte afecțiuni — de inimă, diabet, sau cancer, nu pot primi tratamentul necesar, ceea ce crește probabilitatea decesului!
În plus, COVID-19 este mai contagios de 2 ori față de gripă, iar perioada maximă de incubare (timpul trecut de la expunere la virus până la apariția simptomelor) este mult mai lungă — 14 zile față de doar 4 zile în cazul gripei -ceea ce înseamnă că foarte mulți din cei care au COVID-19 pot infecta alți oameni, fără să bănuiască.
Pentru mai multe detalii despre miturile COVID-19, recomand acest articol scris de Ion Grosu. Să trecem la vaccinuri.
2. Vaccinul: este periculos sau nu?
Vaccinul are un principiu similar de funcționare indiferent de boala care încearcă să o trateze. Vaccinul conține o porțiune mai mică sau mai mare din virusul responsabil de producerea bolii/afecțiunii. O dată ajuns în organism, vaccinul stimulează sistemul imunitar să lupte cu boala reală, cu inducerea unei memorii imune ce va avea ca scop recunoașterea ulterioară și distrugerea virusului. Prin alte cuvinte, vaccinul introduce în organism „fratele” mult mai inofensiv al virusului real, care are scopul să alerteze organismul și să lupte cu boala.
Din păcate, un vaccin împotriva COVID-19 încă nu a fost creat. Durata medie de dezvoltare a unui vaccin este de aproximativ 5 ani, însă datorită efortului fără precedent al comunității științifice, se așteaptă ca un vaccin pentru COVID-19 sa fie disponibil în aproximativ 12 luni.
Vaccinul a avut un rol extraordinar în salvarea a sute de milioane de vieți de-a lungul timpului. Organizația Mondială a Sănătății (instituție subordonată Organizației Națiunilor Unite, din care fac parte practic toate statele din lume) sugerează că vaccinarea previne 2–3 milioane de decese anual. Asta înseamnă că vaccinurile salvează în fiecare an o țară cât Republica Moldova.
După cum vedeți în Imaginea 3, la nivel mondial, rata de vaccinare în rândul copiilor de până la 1 an este la un nivel destul de înalt, ceea ce ne protejează de boli mult mai periculoase ca și COVID-19, cum ar fi tuberculoza sau variola. Ca să înțelegem rolul vaccinului, haideți să atragem atenția la ultimele două vaccinuri din grafic cu rată de vaccinare joasă: vaccinul pneumococic — cel care protejează de pneumonie și vaccinul rotavirus — care oferă protecție împotriva bolilor diareice.
Dacă ne uităm peste cazurile principale ale mortalității în rândul copiilor de până la 5 ani (Imaginea 4), o să vedeți că anume pneumonia și bolile diareice sunt cele mai mortale — cu 809.000 copii morți și respectiv 534.000 copii morți. Da, copii morți —sună groaznic, dar nu am vrut să găsesc epitete sau eufemisme! Vreau să vă gândiți la asta, oare ce ați face ca să salvați viața unui copil? Sau a 10 copii? Sau a 500.000 de copii? Probabil vaccinarea este minimul care-l putem face. Concluzia e simplă — cu cât mai mică este rata vaccinări, cu atât mai mare este numărul morților în rândul copiilor.
Nu mă opresc aici. Vreau să vă arăt trei exemple de boli groaznice, mult mai oribile ca COVID-19, care au fost eradicate sau controlate datorită vaccinului.
Poliomielită
O boală oribilă [ foto aici] care poate duce la paralizii și handicapuri grave în rândul celor infectați, inclusiv copii. Este de 3 ori mai contagioasă decât COVID-19, cu o rată a mortalității ce poate ajunge până la 30% din adulți , adică de 10 ori mai mortală decât COVID-19. Însă datorită vaccinării intensive din ultimii 30 de ani, numărul cazurilor de poliomielită s-a prăbușit de la 350.000 infectări în 1988, la doar 22 în 2017. Și trebuie să-i mulțumim și lui Bill Gates pentru asta, care a donat jumătate din fondurile necesare pentru lupta cu poliomielita.
Pojarul (engleză: measles)
Una din cele mai contagioase boli existente, care se transmite prin aer (de 7 ori mai contagioasă decât COVID-19) și se manifestă prin febră înaltă și iritație [foto aici] — boală ce poate duce la orbire, inflamare a creierului, sau moarte. În perioada 2000–2018, vaccinarea împotriva pojarului a prevenit 23.2 milioane de morți — ca și cum a fost salvată de la moarte o Românie întreagă.
Din păcate, parțial din cauza creșterii în popularitate a mișcării antivaccin, cazurile de pojar au început să crească din nou și în 2019, mai mult de 140.000 de oameni au murit din cauza acestei boli.
Variola (engleză: smallpox)
O boală groaznică, ce se caracterizează prin febră înaltă, dureri de cap puternice și iritații vizibile pe piele sub forma unor bube de fluid [arată strașnic de tot, vezi aici]. Este de 3 ori mai contagioasă decât Covid-19 și cu o rată a mortalității de peste 30%. A fost eradicată în 1977 datorită vaccinării universale a populației.
*
Vreau pentru 30 de secunde să vă imaginați o pandemie cauzată de una aceste boli. Spre comparație, o să înțelegeți că ce se întâmplă va părea ca o excursie la Disneyland.
Iată mai jos un tabel cu efectele vaccinării în masă asupra eradicării și controlării diferitor boli. Acest table de fapt spune un lucru: sute de milioane de vieți salvate cu un simplu vaccin.
Percepția populației lumii asupra vaccinului
Deși la prima vedere pare grav, să știți că în general, marea majoritate a populației globului crede în beneficiile vaccinului. Doar 7% din populația lumii nu sunt de acord cu afirmația — „vaccinul este sigur”. Hai să vedem mai îndeaproape care e situația în Europa (imaginile 9 și 10)
În Moldova, situația este un pic mai rea decât în alte țări europene — 66% din respondenții moldoveni cred că vaccinul este important pentru protecția copilului și 11% cred că vaccinurile nu sunt sigure.
Riscurile vaccinului
Argumentele celor care sunt împotriva vaccinului (care se mai numesc antivaxeri) se rezumă la zvonurile că acesta ar fi nesigur pentru sănătatea omului. Nu există niciun sâmbure de adevăr în asta și explic de ce.
Riscul de apariție a unor alergii severe la administrarea unui vaccin este 1 la 1 milion — adică din 1.000.000 doze de vaccin administrate, doar o persoană va manifesta alergii severe (dar nu și moarte). Spre comparație, riscul de a muri într-un accident de mașină este de 1 la 100 , iar riscul de a muri sufocat cu mâncare este de 1 la 2.600. Așa că dacă sunteți sceptic față de vaccin, să știți că o călătorie cu mașina este de 2000 de ori mai periculoasă decât vaccinul, iar mâncatul — de 380 de ori mai riscant. Dacă credeți că vaccinul e periculos pentru sănătate, atunci asta ar însemna să nu mergeți niciodată cu mașina și să nu mâncați nimic, niciodată.
De asemenea, antivaxerii spun că vaccinul poate duce la autism la copii. Nu e adevărat. Nu există niciun studiu științific care să demonstreze asta, niciunul. Mai există și falsul argument că vaccinul ar conține toxine dăunătoare — aluminiu, mercur sau formaldehide. Într-adevăr, acestea se găsesc în unele vaccinuri, dar în doze mult prea mici pentru a pune în pericol sănătatea omului. De exemplu, formaldehidele sunt produse în volume mai mari de către propriile noastre organisme decât se conține în vaccinuri. La fel, un bebeluș va ingera 7 miligrame de aluminiu din alăptare în primele 6 luni de viață, în timp ce vaccinurile administrate copilului în această perioadă conțin în medie doar 4.4 miligrame.
De ce este importantă vaccinarea colectivă
O societate poate fi cu adevărat sigură, doar dacă majoritatea populației se imunizează. Mai mulți acum vorbesc despre revenirea la normal după pandemia COVID-19. Aș vrea ca toată lumea să conștientizeze că nu vom reveni la normal până când cel puțin 60–70% din populație va fi imunizată prin vaccin (sau va dezvolta anticorpi). Imaginea 11 explică de ce e importantă imunizarea colectivă
Problema este că cei care nu vor să se vaccineze, nu pun în pericol doar viața lor, ci și a altor oameni. Există foarte multe persoane care suferă de alergii, sau sunt în grupuri de risc, din care cauză nu se pot vaccina, chiar dacă ar dori [sursă]. Așa că pentru antivaxeri întrebarea e simplă: Sunteți gata să puneți viața în pericol unui bătrân, sau unui copil care nu se poate vaccina? Sper că răspunsul este simplu.
Inevitabil, eu sunt adeptul vaccinării obligatorii. Oamenii au dreptul la opinie și la propriile convingeri, dar nu au dreptul să pună viața în pericol altcuiva.
3. Ce-i cu tehnologia 5G?
Am ajuns și la partea a 3-a. Nu o să mă opresc mult aici pentru că au scris alții și foarte bine. În special recomand acest articol de pe Moldova.org.
Tehnologia 5G este a cincea generație a rețelelor de telefonie mobilă transmise prin unde electromagnetice. Principalul avantaj al noilor rețele este că acestea vor avea o bandă de frecvență radio mai mare, oferind viteze de descărcare mai rapide. Astfel, un film se va descărca nu în câteva minute, ci în câteva secunde. De asemenea, noua tehnologie le va permite producătorilor auto să construiască automobile fără pilot, care vor putea fi teleghidate. Datorită creșterii lățimii de bandă, aceste rețele vor putea fi folosite nu doar de telefonia mobilă, dar și ca furnizori generali de servicii de internet pentru laptopuri și computere.
Ca să fie cât se poate de clar, undele 5G sunt inofensive. Vedeți mai jos unde se află 5G în spectrul electromagnetic (Imaginea 12) — undele 5G sunt și mai „transparente” decât cele solare. Așa că dacă cineva se teme de 5G, ar trebui să se teamă și de soare și să se ascundă în beciuri pentru toată viața.
I-am văzut pe unii spunând că COVID-19 se transmite prin 5G. Noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin mici stropi de lichid— secreții ale aparatului respirator, în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare. Tehnologia 5G (sau 4G, sau 3G, sau undele de radio de telefonie mobilă) nu funcționează prin… stropi de lichid, nu? Dacă COVID-19 se transmitea prin undele 5G, să fiți sigur că ne molipseam deja cu toții. Și experții Organizației Mondiale a Sănătății confirmă că virusurile nu se pot deplasa prin unde radio sau rețele mobile.
Istoria de fapt este plină cu momente în care o parte a societății se împotrivește noilor tehnologii. Este un mecanism de apărare a omului împotriva a tot ce este nou și străin.
În secolului 18, când au apărut primele motoare cu aburi, oamenii prevesteau tot felul de scenarii apocaliptice în care roboții îi vor înlocui. În secolul 19, artizanii care lucrau manual distrugeau mașinăriile și utilajele de frică să nu-și piardă locurile de muncă. La începutul secolului 20, când s-a răspândit iluminarea stradală, oamenii s-au speriat de acele cabluri la fel cum unii astăzi unii se tem de „radiațiile” 5G (Imaginea 13). Când au apărut primele mașini pe străzile din SUA, trăsorii de cai au început să vandalizeze aceste mașini, să facă proteste, de frica să nu devină irelevanți.
Astăzi, cu siguranță nimeni nu își mai imaginează viața fără energie electrică, mașini, trenuri, avioane, sau telefoane mobile. Trebuie să le mulțumim inventatorilor și oamenilor de știință care au depus eforturi și au mers înainte indiferent de proteste și nemulțumiri. Progresul tehnologic este inevitabil! Iar această frică de 5G va rămâne în memorie doar ca o mică „notă informativă a teoriilor conspirației” în manualele de istorie.
Ce facem cu știrile false?
Această dezinformare se trage în mare parte de la știrile false promovate pe Internet în ultima vreme. Aceste știri false sunt promovate în special de site-urile pro Kremlin și pro-Dodon, care nu pierd nicio ocazie sa inducă destabilizare și confuzie în societatea noastră (Imaginea 14).
Pentru a vă ține departe de astfel de site-uri dubioase, recomand să țineți cont de aceste 3 recomandări:
1. Evitați adresele web dubioase (de ex. cersipamant.wordpress.com, portal-news-24h.xyz). Nu accesați site-urile cu denumiri ciudate sau necunoscute. De asemenea, recomand să nu accesați site-urile care nu prezintă opinia tuturor părților, cum ar fi sputnik.md, activenews.ro, apărătorul.md, noi.md. Astfel de site-uri au doar scopul de a servi ca instrument de propagandă.
2. Evitați titluri de știri șocante (ex. „INCREDIBIL, ȘOCANT — Bill Gates omoară copiii prin vaccinuri!”). Scopul unor astfel de articole nu este să informeze, ci este doar să atragă atenția și să manipuleze
3. Evitați știrile care spun că dețin informații secrete (ex. „DOCUMENTE SECRETE de la CIA– Cipurile se implantează prin vaccin„). În general, evitați site-urile și oamenii care declară că doar ei dețin adevărul și nimeni altcineva – fugiți cât mai departe de ei. Eu cred în adevăr, dar el trebuie demonstrat prin probe.
Iată mai jos câteva recomandări de surse de informare credibile din Republica Moldova.
Română: Ziarul de Gardă (zdg.md), TV8.md, Moldova.org, Protv.md, Cotidianul.md, Jurnal.md, Agora.md, Radiochișinau.md, TVRmoldova.md, diez.md etc.
Rusă: newsmaker.md, versiunea rusă a Ziarului de Gardă, versiunea rusă a ru.diez.md, ru.tv8.md, notka.md, esp.md etc.
Sunt sigur că mai sunt alte instituții media credibile. Dacă mi-a scăpat cineva, vă rog să-mi scrieți.
Sper că acest articol îi va ajuta pe unii să-și schimbe opinia și să scape din ghearele dezinformării. Dar am nevoie de ajutorul vostru — vă îndemn trimiteți acest articol la cel puțin 10 oameni pe care i-ați observat distribuind știri false COVID-19, 5G, vaccinuri, cipuri și alte falsuri. Nu uitați, în aceste vremuri de pandemie, oprirea răspândirii falsurilor poate însemna salvarea vieților. Să o facem împreună.