O premieră pentru Republica Moldova: Petiția Colectivă!
Ne place să spunem că democrația nu este doar despre a vota la alegeri o dată în 4 ani (sau 2 ani), ci un proces viu în care oamenii trebuie să aibă mai multe oportunități de implicare! Una din cele mai populare metode de implicare au fost și vor rămâne petițiile, prin care oamenii se mobilizează și se alătură unei cauze comune. Acum câteva zile în urmă, peste 3000 de părinți au semnat o petiție prin care cer Ministerului Educației să permită grădinițelor să lucreze și vara. Toamna trecută, Mișcarea ACUM a înaintat o petiție către UE pentru investigarea furtului miliardului, semnată de 50.000 cetățeni. Nu putem să uităm nici mega-petiția semnată de 6 milioane britanici, care au cerut anularea Brexit-ului, sau petiția-glumă prin care 1.5 milioane de oameni cer refilmarea ultimului sezon al Game of Thrones (apropo ultimul sezon n-a fost așa rău ;).
Însă petițiile colective sunt mai puțin eficiente atunci când nu este clar cum ar trebui autoritățile să reacționeze la ele. În Marea Britanie de exemplu, în cazul în care o petiție trece de 100.000 semnături, Parlamentul este obligat să facă dezbateri în plen pe subiect. În Estonia, e nevoie 1.000 semnături, Letonia — 10.000, Finlanda — 50.000.
„Ar trebui și la noi așa ceva”, ar zice lumea 😊. Ei bine, așa cum am anunțat și în programul electoral al Blocului ACUM, lucrăm la o inițiativă legislativă de creare a unui mecanism de petiționare colectivă, prin adoptarea unor amendamente la Codul Administrativ, legea care reglementează petiționările (dar și alte legi). Mecanismul va presupune, printre altele:
- În cazul în care o petiție trece de 2.000 semnături, cabinetul Prim-Ministrului este obligat să ofere un răspuns;
- În cazul în care o petiție trece de 10.000 semnături, Parlamentul Republicii Moldova este obligat să o propună spre dezbatere în plen și dacă petiția poate fi pusă în practică prin prerogativele legislativului, să pună la vot posibilitatea elaborării unui proiect de lege la subiectul dat.
Cifră de 10.000 de semnături pentru Parlament este propusă în baza experienței altor state. Orice cetățean și rezident al Republicii Moldova va putea crea și semna online o petiție pe site-ul oficial al Parlamentului, introducând numele, prenumele, emailul codul său personal și localitatea– nu va fi nevoie de semnături fizice sau electronice. Datele personale ale semnatarilor petițiilor colective nu vor fi stocate și vor fi criptate pentru a nu permite vizualizarea lor de către părți terțe. Va exista și un regulament de de funcționare și aprobare a petițiilor, astfel încât plenul Parlamentului să nu ajungă să discute refilmarea sezonului 8 al Game of Thrones, sau aducerea de delfini din Antractica la grădina zoologică 😉 ! Desigur, va fi nevoie să lucrăm la soluții tehnice pentru a minimiza la maxim riscul semnăturilor duplicate și a troll-ilor.
Pragurile propuse încă pot fi discutate — urmează să organizăm consultări publice, unde vom putea discuta și un prim draft al mecanismului de funcționare a petiției colective și în special modul de utilizare și procesare a datelor personale. Desigur că puteți să vă expuneți și mai jos în comentarii.
Este important să menționez că există deja un cadru legislativ de petiționare și un portal de e-petiții, însă acesta nu permite semnarea petițiilor în masă pentru subiectele de importanță majoră. Este una când o singură persoană depune o petiție către autorități, și este altceva când zeci de mii de oameni vorbesc în glas despre același subiect. Acest mecanism nu doar că va responsabiliza principalele organe elective ale țării, în special Parlamentul, dar și va oferi o voce mai puternică și un impact public mult mai mare pentru problemele cele mai stringente ale societății.