Nedreptate la infinit. Vieți și destine distruse de sistemul judiciar

Radu Marian
5 min readJul 25, 2020

--

Când justiție nu e, nimic nu e!

Deloc surprinzător, cele mai multe plângeri pe care le primesc deputații de la cetățeni (cel puțin în cazul meu), sunt legate nemijlocit de deciziile judecătorilor, procurorilor și de tot ce înseamnă sistemul judiciar. Oamenii vin la noi ca să ne povestească despre afaceri preluate forțat, datorii neîntoarse de zeci de mii de euro, crime pentru care nu răspunde nimeni, sentințe de condamnare abuzive și multe alte ilegalități.

La finalul aceste sesiuni parlamentare, împreună cu colegul Ivanov Dumitru, am decis să trecem în revistă toate cele 29 demersuri trimise de mine către instituțiile responsabile de justiție. Vreau să înțelegeți, prin exemple reale, câtă nedreptate există în țara asta. Voi enumera doar câteva din ele.

  1. Sesizare la ANI & Procuratură. Patruzeci de procurori și judecători au indicat sume exagerat de mici pentru bunurile din declarația de avere (ex. mașini de lux evaluate la 10.000 lei).
    🛑Răspuns: Niciunul din ei nu a fost tras la răspundere sau măcar atenționat de ANI.
  2. Un cetățean, combatant al războiului de pe Nistru, ar fi fost deposedat de 13.000 euro și de apartamentul său. Am trimis un demers și am solicitat investigarea cazului.
    🛑Răspuns: Procuratura a refuzat în repetate rânduri să înceapă urmărirea penală.
  3. În celebrul caz al luptătorilor K1 care au ucis în bătaie un om, Procuratura nu a aplicat măsura elementară de arest (nemaivorbind de măsura preventivă a controlului judiciar). Am solicitat revederea acestei decizii.
    🛑Răspuns: Procuratura a refuzat să aplice arestul în cazul Aurel Ignat și Mihai Pârgaru. Astăzi știm cu toții că ucigașii au fost achitați.
  4. Peste 70 de familii au fost deposedate abuziv de locuințele lor de către compania Glorinal, pierzând și banii. Am trimis un demers în care am solicitat detalii despre cauza penală.
    🛑 Răspuns: Încă se efectuează acțiuni de urmărire penală, iar finalitate nu există.
  5. O femeie mi s-a plâns că a fost agresată fizic, iar procurorul protejează agresorul. Acesta chiar a clasat urmărirea penală.
    🛑 Răspuns: Procurorii au refuzat începerea urmăririi penale. Totuși, luna trecută, procurorul care a instrumentat cazul dat a fost eliberat din funcție.
  6. Un cetățean a vândut două unități de transport, însă nu a primit banii pentru ele. Am solicitat investigarea cazului.
    🛑 Răspuns: Procurorii nu pot stabili locul unde a fost tranzacționate aceste unități. Cazul încă nu a fost rezolvat .
  7. Un agent economic sesizează o fraudă prin care o asociație organizează concerte caritabile în raioanele țării, vinde bilete, apoi anulează concertele și banii la oameni nu-i mai întorc. Am solicitat investigarea cazului.
    🛑Răspuns: Au zis că vor investiga cazul, dar până acum nu am primit nicio actualizare.
  8. Infamul diacon Ghenadie Valuță a târâit pe asfalt un câine legat de mașină. Am cerut pedeapsa penală pentru Valuță.
    🛑Răspuns: Procuratura a refuzat pedeapsa penală. I-au aplicat o amendă simbolică de 1200 lei.
  9. Am solicitat Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) să investigheze aproape 50 de tranzacții efectuate de judecători și procurori, în special modul în care au plătit pentru achiziționarea de bunuri (numerar sau virament) și dacă nu s-a încălcat legea privind combaterea terorismului și spălării banilor (achizițiile în numerar de cel puțin 200.000 lei și prin transfer de 500.000 lei trebuie raportate la SPCSB).
    🛑Răspuns: SPCSB a inițiat controale, dar nu a găsit nicio tranzacție suspectă, cu excepția unui caz pe care nu am putut să-l comunic din cauza invocării secretului de stat.
  10. Un cetățean a împrumutat aproape 35.000 USD (inclusiv 5000 USD în ultima tranșă) unei alte persoane, care la rândul ei a gajat apartamentul pentru a primi acest împrumut. Persoana dată nu a reușit să întoarcă banii și judecata a dispus transmiterea apartamentului către creditor. Acum schema: decizia de judecată a fost ulterior anulată și s-a stabilit că creditorul trebuie să primească doar 5.000 USD (ultima tranșă). Persoana păgubită ne-a spus că debitorul ar avea protecția unui deputat din PD. În prima instanță, procurorul a refuzat inițierea urmăririi penale.
    🛑 Răspuns. Procurorul de rang superior a dispus reluarea urmăririi penale și a promis că ne va informa privind progresul. Până azi, nu avem un răspuns.
  11. Unui cetățean i-a fost preluat abuziv un teren lângă Chișinău, unde a dezvoltat o afacere. În rezultat, nu i-au fost restituite investiții de peste 160.000 lei în imobile. Am trimis un demers la Curtea de Apel pentru a afla statutul dosarului.
    🛑 Răspuns: Curtea de Apel Chișinău ne-a informat că este proces de judecată și că nu a fost pronunțată o decizie finală în acest sens.
  12. Cazul mitei de 2 milioane de euro pentru tranzacționarea funcției de procuror general în 2010. Am solicitat investigarea acestui caz.
    🛑 Răspuns: Procuratura a refuzat să înceapă urmărirea penală, chiar dacă nu a audiat principalii suspecți, printre care Plahotniuc.
  13. Am solicitat investigarea penală a decesului cutremurător al unei micuțe de 8 ani la spitalul din Rezina, cauzat de neglijența angajaților spitalului. Am trimis demersuri repetate, ca să aflu în ce stadiu este cazul. 🛑 Răspuns: La aproape 2 ani de la tragedie, nici până astăzi procuratura nu a pedepsit vinovații. Bunica fetiței se chinuie în continuare să obțină o audiență la Procurorul General.14.
  14. Un cetățean mi-a povestit despre cum i-a fost înstrăinată ilegală benzinăria, inclusiv cu ajutorul procurorilor. E un caz vechi de 20 de ani, iar acest om își caută dreptatea și astăzi. Am trimis mai multe demersuri, la Ministerul Justiției, la instanțe judecătorești, inclusiv Inspecția Procurorilor pentru a raporta nereguli grave în instrumentarea cazului.
    🛑Răspuns: Ministerul Justiție recunoaște că au avut loc încălcări, dar a zis că judecătorii puteau fi trași la răspundere în termen de 6 luni de la data constatării abaterii și petiționarii trebuiau să facă uz de acest drept. De la inspecția procurorilor încă nu avem răspuns.
  15. Preluarea ilegală, fără acordul sătenilor, a cotelor valorice dintr-un sat din r. Dondușeni. Am solicitat investigarea cazului.
    🛑 Răspuns: Au fost confirmate unele încălcări și unele persoane de la primărie au fost eliberate din funcție.
  16. În baza articolului Ziarului de Gardă cu privire la averile nedeclarate ale deputatului PSRM Bogdat Țîrdea, am solicitat de la ANI să investigheze cazul.
    🛑 Răspuns: ANI a început controlul judiciar asupra averii lui Țîrdea, așteptăm deznodământul.

Asta este fața justiției din Republica Moldova. Vieți și destine distruse, suferință, speranțe deșarte! Anume de asta insistăm atât de mult pe reforma justiției! Nu este un termen abstract — este o necesitate fundamentală care ar restabili încrederea oamenilor în stat.

Voi continua să ajut oamenii să obțină răspunsurile la problemele lor — puteți programa o audiență trimițând un email la radu.marian@parlament.md

*

Puteți accesa toate demersurile, interpelările și proiectele de lege elaborate de mine în dosarul meu public, aici.

--

--

Radu Marian

Member of the Parliament in the Republic of Moldova | Party of Action and Solidarity | Fascinated by Public Policy, Economics and International Development.