(doc) Proiect de lege: mai multă transparență la cea mai importantă instituție medicală din țară

Radu Marian
3 min readOct 16, 2019

--

foto: curentul.md

Public astăzi un proiect de lege extrem de important care va aduce mai multă transparență la Casa Națională de Asigurări în Medicină, o instituție cu un buget impresionant, de peste 7.5 miliarde lei în acest an (ceea ce reprezintă peste 10% din totalul Bugetului Public). În 2019, CNAM a contractat 377 instituții medicale publice și 66 private, precum și 241 de prestatori de servicii farmaceutice, absoluta majoritate a farmaciilor fiind din sectorul privat. Există instituții medicale care gestionează sume ce depășesc jumătate de miliard de lei provenite din contractul cu CNAM. Cu toate acestea, nici CNAM și nici prestatorii de servicii medicale și farmaceutice nu asigură plenar transparența cheltuirii banilor publici.

Din fericire, noua conducere a CNAM dă dovadă de deschidere pentru implementarea unor noi standarde de transparență care să diminueze riscul de fraude și iregularități în utilizarea banilor publici într-un domeniu atât de sensibil ca asistența medicală și procurarea medicamentelor compensate.

Proiectul de lege vine să realizeze angajamentele stipulate în Programul de Activitate al Guvernului Republicii Moldova de a asigura o gestionare transparentă și eficientă a bugetului sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală. Inițiativa presupune modificări la Legea 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală și poate fi accesat aici.

Principalele prevederi

  1. Introducerea unor proceduri clare pentru costurile serviciilor medicale și medicamentelor compensate care depășesc limitele prevăzute de CNAM. Această procedură are scopul de a preveni cazurile când oamenii plătesc din buzunar pentru serviciile incluse în polița de asigurare. O problemă cu care se confruntă foarte multe persoane!
  2. Introducerea obligativității pentru CNAM, spitale, policlinici și farmacii etc. (publice și private) de a face publice pe pagina web toate contractele, anexele și acordurile adiționale care se referă la fondurile alocate din bani publici. Pentru că multe din aceste contracte erau secrete, medicamentele compensate achitate din bani publici se cumpărau cu un preț mult mai mare decât prețul lor de de piață. Aceste prevederi au potențialul să elibereze zeci de milioane de lei din fondul CNAM care să meargă spre servicii medicale mai bune pentru oameni.
  3. Introducerea obligativității pentru CNAM de a publica deciziile Consiliului de administrație al instituției, rapoartele anuale privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medical, conform modelului aprobat de Guvern
  4. Introducerea obligativității pentru prestatorul public de servicii medicale și farmaceutice (ex. spitale, policlinici) să publice deciziile consiliului de administrație, precum și rapoartele anuale despre volumul de asistenţă medicală și farmaceutică acordat pe fiecare spectru și tip de servicii medicale și farmaceutice contractate împreună cu CNAM.
  5. Introducerea noțiunii de prestator de servicii farmaceutice , care să stabilească clar că pe lîngă instutuţiile medicale, și instituțiile farmaceutice sunt la fel prestatori de servicii în sistemul de FAOAM.

Aștept comentariile și propunerile celor interesați până luni, 21 octombrie 2019, ora 10:00

Actualizare: proiectul de lege a fost votat unanim în prima lectură pe 7 februarie. Pentru a intra în vigoare, acest trebuie votat și în a doua lectură.

--

--

Radu Marian
Radu Marian

Written by Radu Marian

Member of the Parliament in the Republic of Moldova | Party of Action and Solidarity | Fascinated by Public Policy, Economics and International Development.

No responses yet