(DOC) Amendamente la Buget: subvenționarea salariilor și fondul de garantare a creditelor pentru IMM
Astăzi am depus două amendamente importante (depuse în premieră online prin semnătură electronică, fără niciun fel de hârtie :) la proiectul 155 al Guvernului „privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător” pe care PAS le-a anunțat anterior și care urmează a fi supuse votului mâine, 22 aprilie, în Parlament:
- (DOC) subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), pentru angajații companiilor care și-au întrerupt activitatea în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.
- (DOC) Crearea unui Fond de garantare în valoare de 2 miliarde de lei (1% din PIB) a creditelor contractate de întreprinderile mici și mijlocii ce au înregistrat pierderi semnificative în perioada stării de urgență, dar care au contribuit la bugetul de stat cu taxe și impozite în ultimele 12 luni. Sub acest mecanism, statul va putea garanta 80% din valoarea unui credit.
Condițiile care au impus elaborarea amendamentelor
Amendamentele vin ca reacție la necesitățile stringente ale mediului de afaceri de a identifica surse de finanțare și de a găsi soluții pentru a menține locurile de muncă în timpul crizei COVID-19. Conform unui studiu AmCham la care au participat 315 companii (dintre care 290 fiind întreprinderi mici și mijlocii), 88% dintre respondenți au declarat că au fost afectați total sau semnificativ de măsurile de restricție, sau de diminuarea cereri la produse și servicii, iar 74% din aceștia s-au confruntat cu restricții legale cu privire la desfășurarea activității. În același timp, 70% dintre acestea planifică să reducă costurile aferente personalului, iar aproape 50% din companii vor recurge la concedierea pe cont propriu al angajaților. În ceea ce privește accesul la capital, peste 60% din companii s-au confruntat cu scăderea veniturilor mai mari de 35%, iar 9 din 10 companii anticipează că cea mai mare provocare în perioada imediat următoare va fi deficitul de capital circulant.
Aceste provocări riscă să provoace falimentări în lanț ale întreprinderilor mici și mijlocii și disponibilizări în masă ale angajaților, ceea ce ar cauza nu doar o recesiune economică adâncă, ci și instabilitate socială și creșterea criminalității în țară.
Măsurile economice anunțate până acum de Guvern și incluse în rectificarea bugetului, și, în special, rambursarea contribuțiilor la buget către agenții economici care au plătit salariile, subvenționarea ratei dobânzii la creditele luate pentru plata salariilor, sau creșterea indemnizației minime de șomaj până la 2 775 lei denotă o lipsă de înțelegere elementară a problemelor cu care se confruntă micul business afectat de criză. Întreprinderile mici și mijlocii nu vor putea beneficia de aceste măsuri pentru că nu au activitate economică și deci nu pot plăti salariile și nici accesa credite. În schimb, aceste măsuri vor încuraja falimentele și disponibilizările în masă ale angajaților.
Măsurile propuse au fost deja pe larg implementate în zeci de alte state din lume, conform acestui raport OECD. Studiul a analizat măsurile economice luate de 70 de țări și a constatat că aproape 80% din aceste au implementat subvenționarea parțială sau totală salariilor, inclusiv țările din regiunea ca România, Ucraina și Georgia.
Republica Moldova pare a fi unica țară din regiune care nu face nimic pentru a împiedica falimentele în masă și explozia șomajului. În schimb, Guvernul riscă să îngroape resurse semnificative în proiecte dubioase, decise fără analiza randamentului economic și implementate necalitativ. Abordarea adoptată de Guvern este lipsită de viziune strategică, pentru ca va duce la aprofundarea crizei pentru industrii întregi.
Aceste două amendamente vin să rezolve parțial această problemă.
Subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% pentru cei indisponibilizați temporar
Această măsură este discutată de mai mult timp în societate și a fost propusă atât de experții economici, cât și alte partide de opoziție.
Amendamentul propune subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază pe o perioadă de 3 luni (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), pentru angajații companiilor care îndeplinesc cel puțin una din următoarele condiții:
- și-au sistat total sau parțial activitatea în baza Dispoziţiilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova şi/sau a Comisiilor pentru situaţii excepţionale locale;
- și-au redus activitatea ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 și nu au capacitate financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților săi.
Angajatorii pot beneficia de plată compensației pentru cel mult 75% dintre angajații care nu au fost disponibilizați la data intrării în vigoare a prezentei legi. Plata compensației pentru angajatori se va efectua în baza declarației pe propria răspundere a angajatorului. Declarațiile respective vor fi verificate de către autoritățile abilitate, după expirarea perioadei moratoriului stabilită conform Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Execuționale a Republicii Moldova.
Puteți accesa amendamentul aici.
Crearea unui Fond de garantare în valoare de 2 miliarde de lei (1% din PIB) a creditelor contractate de întreprinderile mici și mijlocii
Este clar pentru toată lumea, mai puțin pentru Guvern, că băncile comerciale nu oferă credite agenților economici care în acest moment nu desfășoară activitate economică. Astfel, rambursarea dobânzilor anunțată de guvern are zero efect din momentul în care nu poți primi dobânzile înapoi dacă nu ai contractat vreun credit . Din acest motiv, este nevoie de altă abordare pentru a deschide accesul la finanțare pentru agenții economici, folosită în multe alte țări, și anume garantarea creditelor de către stat în anumite condiții.
Așadar, programul de garantare propus de noi va putea a fi accesat de către agenților economici care întrunesc următoarele condiții:
- sunt înregistrați ca întreprindere mică sau mijlocie conform prevederilor articolelor. 4 și 5 din legea nr 179 din 21.07.2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii;
- dețin rulaje operaționale lunare în ultimele 12 luni de la data contractării creditului;
- nu au restanțe la bugetul public naţional cu termenul de scadenţă expirat , la data de 31 decembrie 2019;
- au înregistrat o scădere a venitului din vânzări nu mai mică de 40% în perioada 1–30 aprilie 2020 în comparație cu 1–29 februarie 2020.
Condițiile de accesare a creditului pentru agentul economic sunt următoarele:
- pot fi accesate credite cu termene nu mai mici de 9 luni în cadrul acestui program în perioada 1 mai — 31 decembrie 2020;
- solicită un credit care nu este mai mare decât rulajul operațional mediu lunar al ultimelor 12 luni până la perioada de carantină, multiplicat la 3, iar valoarea creditului nu va depăși 5.000.000 lei.
- pentru întreprinderile micro sau întreprinderile mici care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare.
- statul va garanta 80% din soldul creditului (suma principală), exceptând dobânzile, comisioanele şi alte plăți bancare.
Costul necesar creării acestui Fond de garantare poate fi estimat în baza ponderii creditelor neperformante pe întreg sistemul bancar, care a fost de 8.1% în luna februarie 2020. Estimând o creștere a ponderii de credite neperformante cu 50% în următoarea perioadă, putem stabili o rată de default de 12.15% în perioadă implementării programului. Așadar, în condițiile unui fond de 2 miliarde de lei și unei prag de garantare de 80%, estimăm un cost de 184.4 milioane de lei (2 miliarde lei * 12.15% * 80%).
Puteți accesa amendamentul aici.
Propunem 3 surse de finanțare ale acestor două programe : (1) reducerea cheltuielilor neesențiale ale instituțiilor publice, din care se pot economisi 3–5 miliarde de lei; (2) susținerea necondiționată acordată de partenerii externi (FMI, UE, Banca Mondială și alții); (3) asistența macrofinanciară a UE în valoare de 70 milioane de euro care se pot obține cu condiția îndeplinirii reformelor.