Confirmat! Țigările de tip heat-not-burn plătesc un acciz de 11 ori mai mic decât țigările obișnuite
În contextul postării făcute ieri, astăzi am primit un răspuns de la Ministerul Finanțelor în care aceștia confirmă că țigaretele de tip „heat-not-burn” (e.g. Heets pentru IQOS, Glo) sunt clasificate la subpoziția tarifară — 2403 99 900 (acciz de 143,17 lei/kilogram) și respectiv 2403 11 000 (acciz de136.41 lei/kilogram).
Așadar, reieșind din răspunsul oferit de Minister, pentru un pachet de țigări heat-not-burn, se plătește o acciză de doar 87 de bani, ceea ce este (ATENȚIE) de 11 ori mai mic decât accizul aplicat la un pachet de țigări obișnuit — de aproximativ 9.6 lei! Asta se întâmplă chiar dacă țigările heat-not-burn cad sub incidența Convenției cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului, ratificată de Parlamentul Republici Moldova.
Deci pentru fiecare pachet de Heets, bugetul de stat ar pierde 8.7 lei. Știind că un pachet de Heets conține 6,1g de tutun (un pachet obișnuit de țigări are în medie 8–10g), putem deduce dintr-un calcul matematic valoarea accizei per pachet.
Spre comparație, accizul pentru un pachet de Heets in Ucraina este de 3.5 lei, de 4 ori mai mare ca în Moldova. În Georgia, accizul pentru un pachet Heets este la fel ca pentru țigările obișnuite — 11.1 lei, sau de 12 ori mai mare ca în Republica Moldova.
Avem în față o potențială FRAUDĂ de sute de milioane de lei pentru bugetul de stat. Ca să estimăm valoarea prejudiciilor, trebuie să aflăm datele privind importurile de țigarete Heets (încă le așteptăm de la Biroul Vamal), dar sursele noastre ne-au comunicat că IQOS deține o cotă de piață de aproximativ 10%. Nu putem fi sigur de această cifră, dar la această cotă de piață, PIERDERILE anuale la buget cauzate de accizarea extrem de mică a stick-urilor IQOS s-ar ridica la 180–200 milioane de lei, bani cu care, de exemplu, statul ar putea ar putea oferi cu 40% mai multe medicamente compensate! În loc să ajungă la bugetul de stat, acești bani merg către producător și probabil către cei care stau în vârful piramidei politice din Republica Moldova — cei care se fac responsabil de faptul că un produs din tutun se vinde ca înghețata! Însă mai grav decât pierderile la buget sunt potențialele riscuri de sănătate pentru tineri, în momentul în care avem pe piață un produs de tutun care se promovează atât de agresiv și devine mult mai accesibil!
După cum am anunțat anterior, s-a modificat (cel mai probabil la comanda unor interese politice) Legea privind controlul tutunului și au exclus produsele tip IQOS din categoria tutunului pentru fumat, însă le-au inclus în Codul Fiscal în codul „Tutun pentru fumat, alte tutunuri și înlocuitori de tutun, prelucrate; tutunuri „omogenizate” sau „reconstituite”; extracte și esențe de tutun”.
În acest sens, anuțăm că pe 31 mai, de Ziua Mondială fără Tutun, noi vom prezenta o inițiativă legislativă care să asigure echitate și corectitudine în modul în care se accizează și se promovează TOATE produsele de tutun!
Să fie clar, noi nu vrem să interzicem IQOS — trăim într-o societate îndeajuns de liberă în care un adult poate să-și rezerve dreptul de a consuma un produs de tutun. Însă sarcina noastră, ca deputați și ca persoane care sunt plătite din bani publici pentru a apăra interesul public, este să depunem toate eforturile pentru a descuraja consumul de substanțe nocive, inclusiv prin promovarea accizării și impozitării corespunzătoare ale acestor produse. Mai ales că este vorba de tutun, unul din cele mai mari pericole pentru sănătatea publică. Un moldovean trăiește în medie cu 11 ani mai puțin decât oamenii din Europa de Vest și se estimează că în fiecare an peste 5500 de persoane mor prematur din cauza bolilor cauzate de tutun, iar mai mult de 4000 de copii (cu vârste cuprinse între 10–14 ani) și 701.000 de adulți (cu vârsta peste 15 ani) continuă să utilizeze tutunul în fiecare zi. De asemenea, costul economic al fumatului în Moldova este de peste 3.3 miliarde lei. Acestea includ costurile directe legate de cheltuielile de asistență medicală și de costurile indirecte legate de productivitatea pierdută datorită mortalității și morbidității precoce. Este clar că cei care aleg să consume tutun nu-și afectează doar propria sănătate și a celor din jur, dar și impun bugetul public la cheltuieli suplimentare atunci când se îmbolnăvesc mai des și necesită mai mult tratament. Așadar, accizarea agresivă a acestor produse devine nu doar o responsabilitate economică, dar și moral.
Vreau sa fac o precizare despre Phillip Morris, producătorul IQOS. Eu apreciez într-o oarecare măsură efortul companiei de a dezvolta alternative pentru fumat, dar este absolut inacceptabil ca un produs de tutun, care prezintă mari riscuri de sănătate și pentru care nu există nicio dovadă că ar fi mai puțin riscant decât țigările obișnuite, să nu plătească accizele care se cuvin! Țigările IQOS sunt un risc pentru sănătate și trebuie tratate ca atare, la fel ca toate celelalte țigări.
Această inițiativă a noastră nu este neapărat despre IQOS sau despre tutun, ci despre modul în care această guvernarea, a câta oară deja, eșuează să apere interesul public.