8 măsuri imediate pentru micul business
Săptămâna trecută am avut consultări și discuții cu peste 50 de antreprenori și freelanceri. Le-am ascultat planurile, problemele și i-am întrebat cum am putea să-i ajutăm. Desigur că mediul de afaceri se lovește de probleme complexe și sistemice care nu pot fi rezolvate imediat, cum ar fi lipsa capitalului uman, corupția sistemică, sau lipsa veniturilor populației. Dar asta nu înseamnă că nu putem face ceva în cel mai scurt pentru a ușura viețile antreprenorilor. Așadar, prezint mai jos cele mai relevante și realiste măsuri care ar putea deveni în cel mai scurt timp proiect de lege. Aceste măsuri au fost consultate cu experți independenți și responsabili de la Ministerul Finanțelor.
MĂSURI IMEDIATE
1. Acceptarea cecurilor emise de mașini de casă și control în calitate de documente confirmative pentru deducerea cheltuielilor. Desigur, urmează a fi minimizate riscurile aferente unei astfel de liberalizări (de exemplu, acceptarea bonurilor pentru anumite tipuri de produse, sau acceptarea cecurilor doar pentru tranzacții ușor verificabile de Fisc, sau introducerea obligativității transmiterii datelor online de o anumită categorie de contribuabili). În același timp, ar trebuie să existe o legătură clară între această posibilitate și veniturile din vânzări, fiind acceptate un anumit procent din veniturile de vânzări care să poate fi contabilizate prin bon fiscal (de ex. până la 10%)”.
2. ”Excluderea sintagmei ”LOC PENTRU ȘTAMPILĂ” din facturile fiscale și alte documente primare de strictă evidență utilizate în activitatea de întreprinzător. Deși legea deja demult nu obligă pe nimeni să ceară ștampilă, încă se insistă pe ele! Prevederea noastră vine să le amintească funcționarilor de stat și antreprenorilor că ștampila NU e necesară. Pentru cei interesați de behavioral economics, asta e un exemplu foarte bun de nudging (serios, nu știu cum să traduc asta).
3. Micșorarea substanțială a costului declarațiilor vamale pentru exporturile în străinătate a bunurilor cu valoare mai mică de 2000 lei. În acest moment declarația vamală costă 500 lei. În paralel, vrem să simplificăm procedura de depunere a declarațiilor vamale, care este extrem de complicată în acest moment și îngreunează enorm activitatea comerțului online bazat pe exporturi.
4. Acceptarea facturilor fiscale scanate și trimise pe email, ca dovadă contabilă. Putem include în Codul Fiscal o normă expresă care ar prevedea acest fapt. Dar amintesc că o factură fiscală poate fi cu ușurință să fie validată prin semnătura mobilă (mult mai greu însă cu semnătura prin USB Drive).
5. Mai mulți antreprenori au vorbit despre ușurarea regimului de amenzi. În acest moment există prevederi în Codul Fiscal (art. 231, 235, 234.1) care oferă posibilitatea ca amenzile mici pentru încălcările fiscale (până la 1000 lei pentru persoane juridice) să se transforme în avertizare, dacă au loc pentru prima dată. Însă ce dorim să facem noi este să nu ne limităm doar la încălcări fiscale, ci să aplicăm acest principiu pentru amenzi de la alte instituții, de ex. de la ANSA, Poliția Economică, Inspecția în Construcții etc. Adică primele încălcări să fie grațiate. De asemenea, o altă prevedere prin care vrem să bucurăm antreprenorii este ca la întârzierea plăților sociale la CNAS, să nu se aplice acele amenzi mari prevăzute în lege, ci pur și simplu penalități simbolice în funcție de numărul de zile cu care s-a întârziat.
6. La achiziții publice, avantajarea întreprinderilor mici care au raportate salarii medii mai mari, astfel încurajând firmele să plătească pe curat salariile și contribuțiile sociale.
7. Regim fiscal pentru freelanceri, în special pentru cei din domeniile creative, IT și knowledge intensive, pentru ca să-i ajutăm să intre în legalitate. Nu vom crea un regim fiscal nou, ci mai degrabă vom ajusta regimurile existente, cum ar fi „servicii profesionale”, „activități independente” sau „activitate profesională” (toate prevăzute în art. 5 din Codul Fiscal)
8. Micșorarea numărului de rapoarte care trebuie depuse de SRL. Deși în acest moment există un regim simplificat de raportare pentru întreprinzătorii individuali care au până la 3 angajați, ei trebuind să prezinte un singur raport unificat (art. 92, alin.(8) din Codul Fiscal), totuși acest lucru nu există pentru SRL-uri și alte forme de organizare. Aici lucrurile sunt un pic mai complicate, însă încercăm să găsim o formulă de extindere a acestei măsuri și pentru alte forme de proprietate, pe o perioadă predeterminată, de 3 ani de exemplu.
Împreună cu colegii mei Dan Perciun și Dumitru Alaiba, planificăm să elaborăm proiectul de lege cu aceste măsuri imediat până la 20 septembrie 2019 și ca acesta să fie votat până la sfârșitul acestui an, fie ca lege aparte, fie comasat în politica fiscală a Ministerului Finanțelor.
PROPUNERI CARE ÎNCĂ NECESITĂ DISCUTATE
Au existat și câteva propuneri de măsuri imediate care, fie trebuie discutate cu autoritățile relevante, fie nu sunt posibile/necesare. Iată câteva din ele și explicațiile de rigoare:
1. Restricționarea activității și controalelor poliției economice. Acești agenți de multe ori nu cunosc subiectul și comit abuzuri la aplicarea amenzilor. Noi am putea limita activitatea acestor la chestii exclusiv legate de poliție, excluzând competența economică, dar mai analizăm.
2. Pentru produse de import, plata TVA-ului să se facă la locul vânzării, nu la intrare în țară. Trebuie să mai discutăm cu Serviciul Vamal și Fisc despre riscuri. În orice caz, acest lucru e posibil prin regimul AEO (Agent Economic Autorizat), însă nu e atât de ușor de obținut acest statut.
3. S-a propus eliminarea liniei din bugetul de stat acumulată din amenzi, dar și excluderea obiectivelor pentru aceasta. Din câte știm noi, nu există un obiective (target-uri) trasate la acest capitol încă din 2014, dar linia de buget e necesară exclusiv în scop de evidență. Nu cred că putem pune în practică asta.
4. Stabilirea unor proceduri clare de aplicare a amenzilor, care să reducă riscul de abuz. Antreprenorii se plâng că cei care aplică amenzile nu au regulamente după care să se conducă, și le aplică abuziv. La amenzile fiscale, lucrurile sunt mai simple, există valori minime și maxime anume pentru a permite o astfel de personalizare. Dacă antreprenorul nu este de acord cu amenda, el nu semnează actul de constatare (deci nu plătește amenda) și atunci decizia se mută la organul ierarhic superior inspectorului. Dacă antreprenorul nu este de acord nici cu amenda aplicată de organul ierarhic superior, atunci decizia se mută si mai sus — astfel că abuzurile sunt mai puțin probabile. Ce vrem să facem este să aplicăm astfel de mecanisme și la alte instituții care impun amenzi, cum ar fi ANSA sau Inspecția de Construcții.
5. One-stop-shop pentru impozitare, și anume simplificarea la maxim a calculării și plății impozitelor, într-un singur document. De fapt avem vești bune, există deja așa ceva, vedeți aici.
INIȚIATIVE LEGISLATIVE PE TERMEN MEDIU
Pe lângă măsurile imediate, antreprenorii au propus și câteva inițiative pentru care va fi nevoie de un pic mai mult timp pentru elaborare și analiză. Atenție, nu înseamnă că ce scriu mai jos va deveni instant și inițiativă legislativă, noi încă analizăm lucrurile. Eu doar aduc la cunoștință propunerile venite de la antreprenori care mi s-au părut mai relevante:
1. O lege a inovației și startup-urilor, care să creeze cadru legislativ pentru startups, seed investments, introducerea diferitor clase de acțiuni, posibilitatea salarizării angajaților prin acțiuni etc. Avem creat deja un grup de lucru care se ocupă de acest proiect de lege. Este foarte realist să avem ceva gata prin noiembrie.
2. Reglementarea comerțului electronic. Deja se lucrează la un proiect de lege pentru comerțul electronic, întrucât Codul fiscal și cel Vamal nu include nimic despre asta. Ca rezultat, cei care au magazine online, nu pot intra în legalitate și sunt nevoiți să încalce legea pentru a-și desfășura activitatea. O să insist pe aprobarea cât mai rapidă.
3. Mai mulți participanți au zis că e mult prea complicat să concediezi angajații. Noi o să analizăm în perioada următoare prevederile Codului Muncii și o să le comparăm cu legislația muncii din UE și țările din regiune. Sper ca după această analiză comparativă, lucrurile să fie mai clare aici.
4. Transparentizarea plății comisioanelor. Antreprenorii se plâng că băncile aplică multe comisioane ascunse. Încă analizăm potențiale soluții.
5. Modificarea legislației achizițiilor publice astfel încât acestea să ia în considerare și calitatea, nu doar cel mai mic preț. Extrem de bună ideea, dar o să avem nevoie de un pic mai mult timp.
Vă rugăm să veniți în continuare cu propuneri de măsuri, dar și cu feedback la acestea expuse mai sus. Sper că e un bun început, iar noi cu siguranță vom începe de la ideea că mare majoritate a antreprenorilor din această țară sunt de bună credință. În orice caz, o dată cu trecerea mea la Comisia parlamentară economie, buget finanțe — susținerea antreprenorilor și în general a spiritului antreprenorial, va fi prioritatea mea zero în activitatea parlamentară din următoarea perioadă.