(doc) 10 întrebări pentru Dodon și Chicu despre prețurile mari din Moldova
Președintele PAS, Maia Sandu, a adresat din numele cetățenilor 10 întrebări lui Dodon și Chicu despre prețurile mari din Moldova. În articolul de mai jos, publicăm sursele și datele pentru fiecare întrebare acordată.
1. De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?
Cu toții știm tariful pe metru cub din factura de la MoldovaGaz — 4.7 lei, la care se mai adaugă și TVA-ul de 8%. Conform Eurostat, prețul unui metru cub de gaz în Georgia costă aproximativ 2.60 lei, iar potrivit Ministerului Finanțelor din Ucraina, prețul pentru metru cub de gaz în țara vecină este de 4 lei.
2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?
Marjele comerciale ale petroliștilor moldoveni sunt exagerat de mari. Conform Weekly Oil Bulletin publicat de Uniunea Europeană, în septembrie 2020, prețul pentru 1000 litri de benzină Euro-95, FĂRĂ taxe și accize, costă 424 euro (8.4 lei/litru) în Moldova și 399 euro (7.9 lei/litru) în Austria.
3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?
Conform unor date publicate recent de IDIS Viitorul, în plină criză economică, companiile petroliere au aplicat un adaos comercial în acest an de 3,32 Lei/Litru sau de două ori mai mult decât adaosul aplicat în ultimii trei ani. În luna martie și aprilie, când au loc lucrările agricole de primăvară, adaosul comercial la motorină a fost și mai mare: de 4,2 și respectiv 3,98 LEI/LITRU. Asta înseamnă că agricultorii au plătit în aprilie în plus câte 2,4 LEI/LITRU în plus pentru Motorină. La benzină situația este similară cu cea de la motorină.
„Ca rezultat, din cauza prețurilor majorate nejustificat de către companiile petroliere, în acest an consumatorii au plătit în plus pentru produsele petroliere cel puțin 375 de milioane lei. Asta în plină criză, când transportatorii au fost nevoiți să-și reducă activitatea de 15–20 de ori, iar agricultorii se confruntă cu cea mai crâncenă secetă, care a diminuat dramatic producția agricolă”, au menționat cei de la IDIS Viitorul.
4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?
Prețul măștilor a crescut peste tot în lume, dar se pare că la noi, mai mult decât prin alte țări. În Moldova, o mască chirurgicală costă acum 6–7 lei.
În România, am găsit o mască la preț de 2 lei (100 lei pentru un set de 50 de măști), deși în alte magazine din România am găsit prețuri mai mari.
În Danemarca, țara cu unul din cele mai mari salarii din Europa, poți găsi o mască cu un preț similar ca în Moldova — 7–8 lei.
5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30–40% mai mult decât în România?
Mamele se plâng că medicamentele sunt mai scumpe la noi decât în România, și pe bună dreptate. Ofer câteva exemple prețuri la medicamente pentru copii și nu doar:
- Espumisan costă 97 lei în Moldova și 65 lei în România
- Coldrex: 100.45 lei în Moldova, 71 lei în România
- Zovirax: 83 lei în Moldova, 51 lei în România
- Panadol baby: 68 lei în Moldova, 49.5 lei în România
- Claritin: 89.8 lei în Moldova, 59.6 lei în România
- Nalgesin: 46 lei în Moldova, 21.5 lei în România.
6. De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia?
Un termometru simplu în Moldova costă 46 lei, iar în Rusia — 21 lei.
7. De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, similar ca în Germania, chiar dacă salariile acolo sunt mult mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4–5 lei?
Dacă comparăm prețurile la un litru de lapte în magazinele din Moldova și cu cele din Germania, vom descoperi prețuri similare. Amintesc că salariul mediu în Moldova este de aprx. 400 euro, iar în Germania — 3.300 euro.
Aceeași concluzie o oferă și site-ul de comparație a prețurilor Numbeo.
8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?
În martie-aprilie, prețul la hrișcă a explodat la 30 lei/kg, în comparație cu 17–18 lei, cât era prețul în ianuarie. Conform datelor obținute de mine de la BNS, în luna august 2020, față de luna august 2019, smântâna s-a scumpit cu 10–11%, făină cu 10.3%, untul cu 9%, sau laptele cu 7%. Public mai jos un top al celor mai mari 10 creșteri de prețuri la alimente. Întregul document cu evoluția a peste 30 de produse poate fi accesat în acest link
9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?
Conform site-ului Numbeo, o sticlă de 1.5 litri de apă costă 12 lei în Moldova și 7.8 lei în Ucraina.
10. De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?
După majorarea din iarnă, o călătorie la clasa „confort” dintre Chișinău și Călărași costă 44.1 lei, comparativ cu 30.2 lei — tariful precedent. Un infografic util despre modificarea prețurilor la călătoriile interurbane îl puteți accesa aici. Cât de „confortabile” sunt rutierele, vă vor spune oamenii.
*
Acestea sunt o parte din întrebările oamenilor noștri adresate către conducerea lașă a acestei țări care nu are curajul să meargă și să asculte aceste întrebări și să ofere răspunsuri cetățenilor. În perioada următoare, noi vom explica cetățenilor ce măsuri vom lua pentru ca prețurile în Moldova să fie corecte.